Συγκρατημενος ο Ολι Ρεν για τη συμφωνια με την τροϊκα

EU Autumn Economic forecast

2014-03-19 Γ.Δαράτος Βρυξέλλες

Θετικός αλλά και μετρημένος  στις δηλώσεις του ήταν χθες ο αρμόδιος  επίτροπος Όλι Ρεν για την επίτευξη συμφωνίας  μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας.

Η συμφωνία της Αθήνας ήταν προϊόν δύσκολων συζητήσεων στην διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων  όπου η τρόικα  επιβεβαίωσε πως η ελληνική οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται  και με την ανάκαμψη να επανέρχεται σταδιακά μέσα στο 2014, δήλωσε ο κ. Ρεν, προσθέτοντας ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις βρίσκονται στη σωστή τροχιά για την εκπλήρωση των στόχων και έχουν πλέον συμφωνηθεί σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις . Ο ίδιος, πάντως, δεν θέλησε να μπει στις λεπτομέρειες  για το περιεχόμενο    και την ουσία αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει, σύμφωνα με την άποψη του, την  δυναμική της ανάπτυξης και την ευελιξία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλει στην δημιουργία ενός πιο ελκυστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις.

Τώρα, η κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Ρεν, θα επιταχύνει, με τη συνδρομή και των Βρυξελλών, την υιοθέτηση περισσότερων προγραμμάτων για την πρόσληψη νέων και ανέργων με χρηματοδοτήσεις από κοινοτικούς πόρους. Κι αυτό είναι μέρος της συμφωνίας μας με την Αθήνα, κατέληξε ο ίδιος, χωρίς και εδώ ,να διευκρινίσει από πού θα προέλθουν οι πόροι γι αυτά τα προγράμματα.

Ο κ. Ρεν επέμεινε πάντως ότι  πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοσθούν όλες οι συμφωνημένες πολιτικές. Και τούτο ,διευκρίνισε ο ίδιος, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ,κύριος μοχλός της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης  είναι μόνον οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Για  τη  διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα ,ο κ. Ρεν , φρόντισε να βάλει ένα μικρό φρένο στις διθυραμβικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού λέγοντας ότι θα πρέπει κατ αρχήν, να γνωρίζουμε ποιο θα είναι το ακριβές ποσό του πλεονάσματος που θα ανακοινώσει η Eurostat στις 23 Απριλίου. Όπως και αν έχουν όμως τα πράγματα,  η τρόικα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και η ίδια συμφώνησε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων πολιτών της χώρας. Σ αυτό ο πλαίσιο εντάσσεται και η εξαγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού, εξήγησε ο ίδιος.

Το θετικό  σε όλες αυτές τις εξελίξεις τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Ευρωπαίους, σημείωσε ο κ.Ρεν, είναι ότι η Ελλάδα εισέρχεται στο δρόμο της ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup(Euro Working Group  ) θα επεξεργασθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας κυβέρνησης /τρόικας σε συνδυασμό με σχετική εισήγηση της Κομισιόν ,προκειμένου να συντάξει το σχετικό κείμενο που θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων των ΥΠΟΙΚ στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup στην Αθήνα την 1η Απριλίου. Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται η έγκριση της έκθεσης αξιολόγησης της τρόικας και η λήψη απόφασης για την εκταμίευση της δόσης η οποία θα συνδεθεί, για μιαν ακόμη φορά, με την τήρηση όλων των συμφωνηθέντων.

Η υπακοή των κ.κ. Σαμαρά Βενιζέλου στα κελεύσματα της τρόικας αναμένεται να ανταμειφθεί  πολιτικά με μια δήλωση στήριξης των κομμάτων τους από το Eurogroup  της 5ης Μαϊου το οποίο θα συζητήσει για πρώτη φορά ,χωρίς να λάβει αποφάσεις, το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Στο ίδιο Eurogoroup αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και λήψη απόφασης ,η δυνατότητα και πολιτική σκοπιμότητα  προεκλογικής στήριξης των κυβερνητικών κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών ,να  βγει στις αγορές η ελληνική κυβέρνηση για τη σύναψη ενός μικρού δανείου.

Σχολιάστε