Μειώθηκε η διαφθορά στην Ελλάδα το 2013 – Μόνιμη «πληγή» τα νοσοκομεία

διαφθΒελτιώθηκε η κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με τη μάστιγα της διαφθοράς το 2013, με 15% λιγότερα περιστατικά, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς. Εστίες της διαφθοράς παραμένουν πάντως τα νοσοκομεία και το Δημόσιο.

Θετικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι αυξημένος αριθμός των ερωτηθέντων, που αγγίζει το 30%, αρνήθηκε να καταβάλει το «φακελάκι» που τους ζητήθηκε, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η αυξημένη αντίδραση των πολιτών σε φαινόμενα διαφθοράς οφείλεται αφενός στην οικονομική κρίση, αφού… ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος, αφετέρου στην προσπάθεια που καταβάλλει το κράτος να πατάξει τέτοια φαινόμενα, κάτι που επιδρά θετικά στη νοοτροπία και απονομιμοποιεί τη διαφθορά, επεσήμαναν ο Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, και ο Γιάννης Μαυρής, πρόεδρος της Public Issue.

Επίσης για πρώτη φορά περνάει στη συνείδηση των πολιτών ως στοιχείο διαφθοράς η μη έκδοση αποδείξεων.

Ο δημόσιος τομέας πάντως εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα στη διαφθορά με το 70% των συνολικών περιστατικών.

Στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται, όπως είναι αναμενόμενο, τα νοσοκομεία, οι εφορίες και οι πολεοδομίες. Ενώ όμως οι εφορίες και οι πολεοδομίες παρουσίασαν μείωση 1,2% και 2,8% αντιστοίχως, τα νοσοκομεία παρουσίασαν αύξηση 5%.

Τα «φακελάκια» στα νοσοκομεία αφορούν ιατρικές επεμβάσεις, «γρηγορόσημο» και αμοιβή γιατρού, στην Εφορία ρύθμιση χρεών και «γρηγορόσημο» και στην Πολεοδομία οικοδομική άδεια και επίσης «γρηγορόσημο».

Στον ιδιωτικό τομέα, μετά την Υγεία, την «τιμητική» τους έχουν οι τράπεζες, ο δικηγορικός κλάδος, ο κλάδος αυτοκινήτου και ο τομέας των κατασκευών.

Σχετική μείωση παρουσιάζει και ο μέσος όρος των χρηματικών ποσών διαφθοράς, από 1.442 ευρώ το 2012 σε 1.333 ευρώ το 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος είναι η έβδομη χρονιά που εκπονείται εθνική έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα, η οποία έχει στόχο να αναδείξει το μέγεθος της μικροδιαφθοράς που επιβαρύνει το ελληνικό νοικοκυριό, με μέγεθος δείγματος 12.108 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς.

Σχολιάστε