Κερδισε το ακροατηριο η Λιζα Μαρκλουντ στον «Ιανο»

liza_marklund

Ψηλή και ευθυτενής, χαμογελαστή και ευδιάθετη, η Λίζα Μάρκλουντ κέρδισε, με το χιούμορ και την απλότητά της, όσους παραβρέθηκαν χθες στον χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «Ιανός», επ’ ευκαιρία της παρουσίασης του νέου της βιβλίου «Παράδεισος».
Η διάσημη σουηδέζα συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος παρουσίασε τους βασικούς άξονες της θεματικής των βιβλίων της, που είναι ως επί το πλείστον η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση των γυναικών, η καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών κ.ο.κ. Σε ερώτηση που της έγινε, μάλιστα, με θέμα γιατί στράφηκε από τη δημοσιογραφία στη συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων, η Μάρκλουντ απάντησε ότι αυτός ήταν ένας τρόπος να παρουσιάσει στον κόσμο μια σειρά από κοινωνικά θέματα που αλλιώς δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας διότι θεωρούνταν «αντιεμπορικά» από τα αφεντικά της.
Στη συνέχεια η συγγραφέας αναφέρθηκε στη διάκριση ανάμεσα στα «νότια» μυθιστορήματα, όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει η κοινωνία, και στα «βόρεια» και σκανδιναβικά μυθιστορήματα, όπου η έμφαση δίδεται στην ψυχολογία των ηρώων, ιδιαίτερα των «κακών». Η πολυπράγμων συγγραφέας, εκδότης, χρονικογράφος και πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF για τα δικαιώματα των παιδιών δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι θεωρεί πως τα βιβλία της ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, αφού πιστεύει πως η κοινωνία σε πολύ μεγάλο βαθμό κατευθύνει ή υπαγορεύει τις πράξεις των ανθρώπων.
H ηρωίδα της, Άνικα Μπένγκτζον, δημοσιογράφος το επάγγελμα (και ίσως alter ego της ίδιας της συγγραφέως), είναι μια «κανονική» ηρωίδα, χωρίς τα «κουσούρια» που χαρακτηρίζουν τους ήρωες άλλων σκανδιναβών συγγραφέων αστυνομικού, η οποία με όπλα την ευστροφία και το καλώς εννοούμενο θράσος επιλύει υποθέσεις που οι κατ’ επάγγελμα ντετέκτιβ αδυνατούν να επιλύσουν. Με γλαφυρό τρόπο μάλιστα η Μάρκλουντ παρότρυνε το ακροατήριο να ακολουθήσει στη ζωή του τον «θρασύ» τρόπο συμπεριφοράς της Άνικα, υποστηρίζοντας ότι «λειτουργεί».
Για το τέλος η συγγραφέας μας αφηγήθηκε μια ιστορία που της είχε συμβεί στη χώρα μας γύρω στο ’80. Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με ένα σακίδιο στην πλάτη, όταν βρέθηκε στην Ελλάδα αποφάσισε να διανυκτερεύσει μαζί με άλλους σε ένα πάρκο. Όταν όμως βρέθηκε, με την κατηγορία της αλητείας, στα κρατητήρια της Αστυνομίας, σε ένα γκαράζ γεμάτο μηχανές, είχε την ευστροφία να συστηθεί στους αστυνομικούς ως κόρη του διευθυντή της Αστυνομίας της Στοκχόλμης, κάτι που ήταν βεβαίως ψέμα (ο πατέρας της είχε συνεργείο τρακτέρ). Όχι μόνο γλίτωσε τη φυλακή με αυτόν τον τρόπο, αλλά της προσφέρθηκε και καφές, ενώ όταν αφέθηκε ελεύθερη της ζήτησαν συγγνώμη και να δώσει χαιρετισμούς στον… αστυνόμο πατέρα της!
Την όμορφη βραδιά χρωμάτισαν με την παρουσία τους ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, δημοσιογράφος και μεταφραστής, η μεταφράστρια των βιβλίων της Νίκη Προδρομίδου και ο ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης, που με την ιδιαίτερη και αισθαντική φωνή του απέδωσε παραστατικά κάποια κείμενα από τα βιβλία της.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο δύο βιβλία της συγγραφέως, τα «Studio Sex» (2012) και «Παράδεισος» (2013).

Σχολιάστε