Το σκάνδαλο παιδεραστίας ταλαιπωρεί τον μεγάλο συνασπισμό

Σκανδαλο   

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι είναι βέβαιη πως το κοινοβούλιο θα ξεκαθαρίσει τα εκκρεμή ερωτήματα στην υπόθεση του βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών Σεμπάστιαν Εντάτι, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου που οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Γεωργίας.

«Υπάρχουν ανοικτά ερωτήματα και υποθέτω ότι αυτά θα ξεκαθαριστούν στο κοινοβούλιο (…) ότι όλα τα ανοικτά ερωτήματα θα ξεκαθαρίσουν ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», δήλωσε η Μέρκελ.

«Αυτό που επίσης διακυβεύεται είναι η εμπιστοσύνη στον συνασπισμό», πρόσθεσε η ίδια, επισημαίνοντας ότι θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των δύο κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, τον Χορστ Ζεεχόφερ, αρχηγό της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο υπουργός Γεωργίας και μέλος της CSU Χανς-Πέτερ Φρίντριχ παραιτήθηκε την Παρασκευή έπειτα από αποκαλύψεις ότι ως υπουργός Εσωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση της Μέρκελ είχε διοχετεύσει εμπιστευτικές πληροφορίες για μια έρευνα για παιδική πορνογραφία που αφορούσε τον βουλευτή του SPD Σεμπάστιαν Εντάτι.

Ο Φρίντριχ –ο οποίος αντικαταστάθηκε ως υπουργός Γεωργίας από ένα άλλο μέλος της CSU, τον Κρίστιαν Σμιτ– είχε διοχετεύσει την πληροφορία στον αρχηγό του SPD Γκάμπριελ τον Οκτώβριο, ενώ η Μέρκελ βρισκόταν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με το κεντροαριστερό κόμμα του Γκάμπριελ.

Ο Φρίντριχ λέει πως πρόθεσή του ήταν να εξασφαλίσει ότι ο Εντάτι δεν θα αναλάμβανε κεντρικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση της Μέρκελ.

Σχολιάστε